måndag 4 juni 2012

15 månader


Idag blir vår lilla skatt 15 månader. Ja, eller 1 år och 3 månader, om man föredrar det så. Jag tänker inte säga nåt om hur fort tiden går, för det vet ni ju vid det här laget. Ella är just nu inne i en härlig utvecklingsfas när det känns som om hon ändras nästan från dag till dag. Hon lär sig nya saker varje dag, känns det som. Hon babblar på som bara den. Mest blir det förstås "babyspråk", men hon har redan ett ganska stort förråd med "riktiga" ord också. Förutom de "riktiga" orden har hon några ord som återkommer, men som inte är de "riktiga". Bl.a. kallar hon av nån anledning skor för "kangä/kängä", som ju nästan låter som det finska ordet för sko/skor (kenkä/kengät). Hon upprepar också mycket av vad vi säger och man märker hur mycket hon börjar förstå.

Att lära sig gå tycks hon inte ha nån brådska med. Hon går rätt så bra stödd med en hand eller med lära-gå-vagnen, men vågar släppa taget helt gör hon inte än. Några gånger har hon stått helt utan stöd, men det har mer varit i misstag än medvetet.

Ella tycker om då man läser böcker för henne, att peta på mammas/pappas mobiler, att sjunga och dansa, gå med Lära-gå-vagnen, att packa saker i Lära-gå-vagnen och att hjälpa mamma/pappa plocka i/ur diskmaskinen/tvättmaskinen eller matkassarna. Hon har hela tiden nåt pyssel på gång och kuskar grejer av och an med sin vagn. Hon tycker också om att titta ut genom vardagsrumsfönstret och skrika några ord åt grannpojkarna då de spelar boll på gården, hon blir nästan arg då hon inte får nåt svar. Att vara ute har blivit en ny favoritsyssla och det är speciellt roligt då skorna åker på.

Maten slinker ner ganska bra för tillfället och av varmrätterna kan vi inte nämna nån särskild favorit. Tomater och olika frukter är i alla fall speciellt poppis. "Käks" (smörgåsrån eller Cracotte) och "kaka" (riskaka) är också gott att knapra på ibland.

Ella använder nu till största delen kläder i storlek 74 cm, men en del 68:or och lite 80:or används också. Hon väger enligt vår våg lite på 8 kg. Till rådgivningen ska vi nästa gång först om tre månader. Hon sover rätt så bra om nätterna. Hon går och lägger sig 20.30-21-tiden och vaknar oftast 6-7-tiden. Ibland tidigare och ibland senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar