tisdag 7 augusti 2012

16-17 månader

Här kommer det utlovade månadsinlägget. Eftersom det inte blev nåt månadsinlägg förra månaden, ska jag försöka summera de två senaste månadernas utveckling för vår lilltjej. Tiden går så otroligt fort att jag knappt kan fatta att Ella om mindre än en månad blir 1 1/2 år och att hon om mindre än två månader ska börja i dagis.

Språk: Under sin 16:e månad koncentrerade Ella sig fortsättningsvis på språket. Hon har ju redan länge pratat en hel del och kunnat ganska många "riktiga" ord. Men nån gång i mitten av den 16:e månaden var det som om någon öppnat hennes "ordkran" och nya ord fullkomligt sprutade ur henne och gör det fortfarande. Orden hon nu kan och vet är nu så många att jag inte kan räkna upp dem. Hon älskar också att härmas, dvs. upprepa de ord vi säger. Man tror ju då att hon inte ska komma ihåg dem, men det gör hon och jag blir lika förvånad varje gång hon själv säger ett nytt ord som vi inte visste hon kunde. Alla ord uttalas givetvis inte helt rätt och en del ord har hon gjort egna tolkningar av, men man hör vilket ord hon försöker säga i alla fall. De roligaste exemplen på det är picka-picka (nyckelpiga) och kutta-kutta (kullerbytta). Hon älskar att peka på saker och berätta för oss vad de är.

Motorik: På sin 16-månaders dag bestämde sig Ella för att visa att hon nog kan gå. Hon började då att gå mellan mig och pappan. Hon var fortfarande en liten fegis och tog inte så många egna initiativ till att gå, utan det var mera en grej vi gjorde tillsammans. Men så småningom började hon gå lite själv och sista veckan innan hon blev 17 månader, började hon gå mer än hon kryper. I samma veva började hon också klättra, så nu har vi en gående liten klätterapa här hemma. Inte en lugn stund längre med andra ord. 

Lek: Ella tycker om att läsa böcker, att leka med Duplo och lära-gå-vagnen och har så smått börjat prova på att rita lite (men smakar då helst på pennorna). Annars är det nog mest att gå fram och tillbaka och klättra lite som gäller för hela slanten. Hon tycker också om att titta på barnprogram på tv eller datorn.

Sömn: Sover gör hon rätt så bra. Nu under pappans semester har hon börjat sova lite längre om morgnarna, men när hon vaknar varierar fortfarande väldigt mycket från morgon till morgon. Nätterna sover hon i allmänhet utan problem, ibland med nån kortare uppvakning. Hon sover en dagssömn på ungefär 2 timmar och gör det efter lunchen.

Mat: Äter gör hon rätt så bra just nu. Vissa dagar slinker maten ner galant, medan det andra dagar skall hittas på en massa grejer för att roa henne för att man alls ska få henne att äta. Hon är lite dålig på att våga smaka på nya saker, men när hon väl gör det brukar hon gilla det mesta.

Kläder:  I klädstorlek använder hon både 74 cm och 80 cm:s kläder just nu (några 68:or), men en del 74:or börjar faktiskt vara lite små.

Ella är för det mesta en liten solstråle, men är samtidigt en riktigt bestämd tjej som blir väldigt arg då hon inte får som hon vill. Hon är inne i nån sorts mini-trotsålder då hon gärna provar om och om igen på såna saker som hon blir förbjuden att göra. Hon är lite blyg då hon träffar nya människor, men det tar inte länge innan hon t o m kan krypa upp i famnen på dem. Hon är också inne i en mammighetsperiod, då hon i vissa situationer ogärna släpper mig ur synfältet.
Jag har inte hunnit ta någon riktig "månadsbild", så istället får ni se några bilder på en typisk Ella just nu.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar