söndag 14 mars 2010

Dophälsningar och resultat från veterinären

Som jag berättade i förra inlägget, var det dop i helgen. Det var vårt fadderbarn "Pähkinä" som döptes. Hon fick det fina namnet ELIN METTI OTTILIA.

Här får ni se henne i dopklänningen.:


Lilla Elin uppförde sig exemplariskt under hela doptillställningen. Efter själva dopet bytte Elin om till en lite ledigare klänning:


Dopet var jättefint och vi är verkligen glada över att få vara viktiga människor i denna lilla flickas liv!!

Som jag också berättade i förra inlägget, så var vi ju till veterinären i torsdags. Vi har ju sedan tidigare vetat att Alma har lite Patella luxation i vänstra benet. Hon har ju den senaste tiden haltat lite på det benet, så vi ville visa upp det hos veterinären. Vi  bad samtidigt om de officiella utlåtandena av knän och höfter.
  
Tyvärr var resultatet sämre än vi hade trott. Det visade sig att Almas vänstra knä har en patella luxation av grad 3, vilket enligt graderingen innebär att knät är ur led största delen av tiden. Högra knät var heller inte felfritt. Det hade en patella luxation av grad 1, vilket innebär att det är så gott som normalt, men kan flyttas lättare än normalt.
  
När det gäller höfterna, måste hon ju sövas för röntgenbilderna. Veterinären gav oss ingen uppskattning av graderingen på dem, utan bilderna skickas till Finska Kennelklubben för deras veterinärers utlåtande. Hon kunde dock konstatera att Almas höft är lite sned och att hennes vänstra höft därför verkar vara lite lösare än normalt.

Alma fick nu först en 10-dagars kur anti-inflammatorisk medicin och så inväntar vi Kennelklubbens utlåtande. Troligen skulle det vara bäst att operera vänstra knät, för hon kan få värre problem då hon blir äldre. Tyvärr måste vi sluta med agilityn, åtminstone tills hon blivit opererad. Ni kan ju gissa om detta var nyheter jag blev ledsen av, så roligt har både jag och Alma tyckt att agilityn är! Nu får vi bara vänta och se hur det blir, men troligen blir det nog operation i något skede. Tills dess får vi väl försöka hitta någon annan hobby åt oss...

Är det någon av er som läser bloggen (om någon nu läser den längre då jag så sällan skriver...) som har erfarenhet av hundar med knäproblem och där hunden opererats? Vad jag förstår är det bra prognos för en sådan operation, men vad är era erfarenheter? Hur länge tog det för hunden att återhämta sig?

Hoppas ni alla får en bra kommande vecka. Själv får jag igen en gång lov att spendera tre dagar i vår huvudstad och tvingas vara borta från mina sötnosar här hemma.

Kramar,  

8 kommentarer:

  1. Hei Anna!

    Voisit varmaan jutella/viestitellä rahastonhoitajamme Annelin kanssa ja kysellä häneltä tuosta leikkauksesta.. heidän yksi koiransa on polvileikattu. Voin antaa yhteystiedot jos haluat? Vaikka sähköpostitse?

    SvaraRadera
  2. Tyvärr så vet ja inte något om hundknän.. Men det var ju jätte synd och vi får hoppas att Alma blir frisk i benet.. Ha ni också en skön och bra vecka. H: Makke

    SvaraRadera
  3. "Hassu Alma-koira kuvassa", sade Sarah. Hon undrade också vad Bosse gör åt Alma på bilden där Alma ser ut som om hon skulle morra. Fina bilder från dopet, och fint namn! :)
    Hälsn. Henrika & Sarah

    SvaraRadera
  4. Heli: löysin jo Annelin yhteystiedot kennelin kotisivuilta, laitan sille viestiä joku päivä.

    Makke: Alma tackar. :)

    Henrika och Sarah: Tack! Du får säga åt Sarah att Bosse snusar på Almas tröja. Det är säkert goda dofter, då tröjan kommer från ett hem med hund och några katter.

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Va synd med Almas knän...jag började tänka på vår gamla hund Iines som hade problem med knäna också, men då var det frågan om att ristiside hade gått av, nivelrikko heter de väl. Jag minns att hon hade hela benet i gips ett tag efter operationen (båda blev opererade vid olika tillfällen). Men exakt hur länge återhämtningen tog minns jag inte, var så liten då ännu. Men min mamma kan nog berätta mera om du vill.
    Iines levde nog ett bra liv för det, lite stel i benen, men det var ju p.g.a. senorna i knät. Säkert hittar du och Alma en annan, mindre fartfylld hobby!
    H.Pia

    SvaraRadera
  6. vilken gullig babytjej och stor!
    Kramizar till Almis och Bosse med familj.Tala idag med Ålands-Pia som du bott granne med och hon fråga om du har Bosse kvar. Hur gammal är Bosse egentligen??

    SvaraRadera
  7. Pia: det är ju skönt att höra en bra historia om en hund med knäproblem. Vi funderar på att ge toko en chans igen, så att vi nu har nåt att syssla med.
    Mamma: Bosse blir 10 år i maj. Hälsa min förra granne Pia om du pratar med henne.
    Tycker du att Elin är stor? Hon var i alla fall ganska liten då hon föddes, men jag har ju ingen hum om vilken storlek de ska vara. Söt är hon i alla fall. :)

    SvaraRadera
  8. Hei, Kastekuvat on hyviä, mutta oi, mikä bad hairday meidän neidillä! Elin on uusissa mitoissa, 2 kk neuvolassa mitattiin 55,4 cm ja 4740g eli hiukeat yli 2 kg ja lähes 7½ cm lisää syntymästä. Otetaako Alman kanssa vaunulenkki taas tässä lähiaikoina?

    SvaraRadera