torsdag 4 augusti 2011

5 månader


Idag blev vår lilla tjej 5 månader. Fem hela månader - bara en månad ifrån ett halvt år. Det är nästan svårt att förstå hur snabbt tiden har gått.

Fastän man kan tycka att det inte hänt så mycket nytt under senaste månaden, så har det ju ändå hänt en hel del. Hon lär ju sig nya färdigheter varje dag. Eftersom jag delvis har denna blogg som dagbok för oss själva, tycker jag det är roligt att skriva ner lite vad som hänt i Ellas liv hittills. Här är ett litet plock av vad som är aktuellt just nu:
  • hon svänger sig från rygg till mage och trivs rätt så bra med att ligga på mage
  • hon griper om föremål och flyttar dem från ena handen till den andra
  • hon har en massa olika ljud, för några dagar sedan var det ma-ma/mammma, nu är det mest da-da som gäller
  • idag skrattade hon med ljud första gången så att vi båda hörde det (jag har hört det en gång tidigare)
  • hennes fötter är så gott som alltid uppe i vädret eller i munnen då hon ligger på rygg
  • också det mesta annat som kommer i hennes händer hamnar i munnen
  • hon tycker om att känna på olika saker och ytor och klappar gärna Alma och Bosse (vilket ofta resulterar i att hennes näve är full av hår)
  • hon helammas fortsättningsvis, men om en dryg vecka (efter vi kommit från en resa) ska vi nog börja med smakportioner så smått
  • hon äter 1-2 ggr/natt, första gången är oftast kring 3-4 tiden
  • hon går och lägger sig kring kl 21 och stiger upp mellan 7 och 9 beroende på hur natten varit
  • hon sover oftast tre tupplurar på dagen, längden varierar
  • hon använder mest 60/62 cm:s kläder
  • hon är oftast en glad och nöjd tjej.
Det är nog svårt att göra upp en lista sådär, jag tror nog jag får komplettera den vartefter jag kommer på hennes "färdigheter". Ber om ursäkt för att listan är lite "svårläst".


Igår var vi till rådgivningen. Besöket var egentligen den extra tillväxtkontrollen, men då vi påpekade att hon ju blir 5 månader dagen efter, så konstaterade hälsovårdaren att det är lika bra att göra den normala fem månaders kontrollen då. Detta innebar ju att hon också fick två sprutor och rotavaccinet i munnen. Stackarn! Det skär nog i mammahjärtat (och pappas också för den delen) att se sin lilla tjej bli så ledsen av sprutorna. Men samtidigt vill vi nog att hon ska få vaccinen. Längden och vikten mättes ju också. Nu hade hon vuxit tillräckligt på längden (ökat med 2,5 cm sen senaste besöket), men nu var då igen viktökningen för liten (+220 g). Suck och stön! Nå, det behövs i alla fall ingen extra kontroll pga det, men vi ska nu i alla fall börja med smakportionerna så småningom. De strategiska måtten vid 5 månader är: 62,5 cm och 5800 g. Ella fick nog lite reaktion av sprutorna och var extra gnällig igår kväll, på natten och ännu idag. Jag gav henne paracetamol igår kväll och idag morse. Också magen har varit lite i olag av rotavaccinet.
 



Skall avsluta inlägget med att berätta att Alma har gått och stött sitt ben. Hon kom hem med husse från villan igår och haltade. Hon hade varit inne i skogen och sprungit lite och kom därifrån haltande. Typiskt nog är det det opererade benet! Vi har försökt känna på benet, men inte hittat var det är sjukt. Jag ringde veterinären, som tyckte vi skulle avvakta lite och se om det blev bättre. Tyvärr har vi inte sett nån nämnvärd förändring idag, så det blir nog att ringa veterinären imorgon. Håll tummarna för att det bara är en sträckning eller liknande!

Nu började det mullra och ösregna, så det är väl bäst att stänga ner datorn.

Kram och god natt,

1 kommentar:

  1. Ihania juttuja Ellasta!
    Ja voi miten harmillinen uutinen Almasta. Kerrohan sitten lisää mitä lääkäri sanoi jalasta. Toivottavasti ei mitään hankaluuksia tule leikkauskohtaan!

    SvaraRadera