måndag 4 februari 2013

1 år och 11 månader

Som jag nämnde igår firar Ella sista "månadsdagen" som 1-åring idag. Om en månad blir hon två år och jag kan bara inte fatta det. Det känns som om det bara var nån månad sedan 1-årskalaset! Det är flera månader (närmare bestämt 5) sedan jag senast skrev ett månadsinlägg, så nu tycker jag det är dag för ett sånt, för mycket har ju hänt. Här hittar du senaste månadsinlägget, från då Ella blev 1 1/2 år.



Om vi börjar med det motoriska. Efter att ha kommit igång rätt sent med gåendet, har hon tagit ifatt det hon missade med rejäl fart. Hon springer och klättrar som om hon aldrig gjort annat. Hon är ändå ganska försiktig av sig och vågar t.ex. inte rutscha ner för nån större rutschbana.

Sedan hon började på dagis kom pratandet igång på allvar. Till en början blev språket obegripligare, men sen började nya orden komma i en väldig fart. Nu pratar hon långa meningar med riktiga ord, men fyller också gärna ut dem med lite obegripliga ord däremellan. Hon pratar gärna om människor hon känner och tycker om. Hon berättar gärna vad hon håller på med. Oavsett så går munnen på henne så gott som hela tiden. Hon tycker om att sjunga och kan också många sånger så gott som utantill. Hon kan också räkna från 1 till 10 (ibland glöms nr 5 bort).



Sömnen är för tillfället relativt bra. Hon går och lägger sig kring kl. 20 och somnar oftast för sig själv, ibland går det snabbt och ibland ligger hon och babblar för sig själv en lång stund. Dagisdagar sover hon oftast till omkring 7 (ibland får vi väcka henne), men av nån anledning brukar hon vakna tidigare under lediga dagar (till mamma och pappas förtret). Hon brukar vakna till några gånger per natt, men oftast somnar hon om direkt när man tittat in till henne och stoppat om henne på nytt. Tutten och kaninen (eller "T och K" som jag och pappan kallar dem när vi inte vill att Ella ska veta vad vi pratar om) är fortfarande väldigt viktiga för henne och ska alltid vara med när hon sover eller annars bara behöver lite tröst.

Hon äter relativt bra och helst själv. Än är det rätt så roligt att klotta med maten, även om hon också kan äta relativt städat om hon vill. Så smått har hon börjat kräva att få gaffel istället för sked då hon äter. I klädväg är det mest storlek 80 som gäller, några enstaka plagg i 74 och 86 går också. Hon har också börjat intressera sig för vad vi lägger på henne för kläder och kan själv visa vad hon vill ha på sig ibland, men skulle hon riktigt få välja skulle hon helst springa omkring "nakipella" (naken). Att klä på sig ytterkläderna är däremot inte lika roligt.
 
Förutom att leka med kompisar (dit också Alma och Bosse räknas) så är nog läsande, ritande och byggande med Duplo topp tre (utan inbördes ordning) på Ellas favoritlista över lekar just nu. Men hon gillar också att pussla, leka låtsaslekar i köket och att få kolla på mammas/pappas "fooloon" (telefon). Ibland leker hon också med sin docka och nallarna. Av barnprogram är Lilla spöket Laban och "Nyckefiken" (Nicke Nyfiken) favoriterna.
  
 
Ella är en glad liten solstråle som charmar t.o.m. den mest svårflirtade. Hon älskar att spexa och roa andra och gör gärna detta också på dagis.  Samtidigt börjar hon komma in i nån slags trotsålder, då hon gärna gör emot det mamma och pappa säger. När hon inte får som hon vill, hörs det säkert ända till grannarna. Hon trivs bra på dagis, den senaste veckan har det t.o.m. varit svårt att få henne att komma med då vi ska gå hem. Hon ger oss dagligen så många skratt och är en sån härlig liten individ som vi älskar så mycket!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar